Камионът би трябвало да мине през щателни проверки на 4 държави

...
Камионът би трябвало да мине през щателни проверки на 4 държави
Коментари Харесай

Без Путин да ни споменава, замесиха България във взривяването на моста

Камионът би трябвало да мине през щателни инспекции на 4 страни - как нито един скенер не е засякъл експлозиви?
Взривът на Кримския мост е проведен от украинските специфични служби, уверен е съветският президент Владимир Путин, определяйки го като “атентат ”. Това бе първият му коментар по тематиката и единствен, въпреки и още един неведнъж.

Появи се обаче името на България, само че самият съветски президент не го е споменавал нито един път. Но пък Кремъл популяризира видео, в което това споделя шефът на Съвета за сигурност Александър Бастрикин. Единственият формален представител, който замеси страната ни, е ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Александър Бастрикин. Той първи заяви, че транспортното средство е тръгнало от България, и добави, че за подготовката на атентата на украинските служби са помогнали жители на Русия и на непознати страни. Това изказване обаче се опровергава. (Виж долу.)

“Няма подозрение. Това е акт на тероризъм, целящ да бъде разрушена извънредно значима инфраструктура на Руската федерация ”, сподели Путин.

Участието на задгранични служби в детонацията на Керченския мост, свързващ Русия с украинския полуостров Крим, позволи и съветският боен сътрудник Александър Коц пред прокремълския “Комсомолская истина ”. Без да показва каквито и да било доказателства, Коц разгласи версията, че камионът, чиято детонация унищожи част от платната на моста, е тръгнал от Бургас, където се е качил на ферибот.

Стоката е пристигнала по море в грузинското пристанище Поти. По думите му товарът е представлявал 22 европалета с фолио по 9 рулона във всеки, всеки палет с тегло от към 1 звук.

Поръчката е била завършена на името на жител на Украйна. След това е натоварена на камион с чужестранни номера и от Поти той отпътувал за Армения, където бил освободен на митницата по разпоредбите на митническия съюз, написа “Комсомолская истина ”. Армения не граничи с Русия.

След това товарният автомобил още веднъж се е върнал в Грузия, а оттова през Граничен контролно-пропусквателен пункт Верхний Ларс е влезнал в Северна Осетия и в Русия. Крайната точка е била град Армавир в Краснодарския край, където палетите са претрупани в различен камион и оттова - за Крим. Според Александър Коц в интервенцията по взривяването на Кримския мост са били задействани два камиона.

Той допуска, че гърмежът по някакъв метод е бил заложен в рулоните с фолио по този начин, че да не бъдат видяни от скенер. “И това е направено в България, а това значи, че в организацията на този терористичен акт с изключение на Украйна са могли да вземат участие и задгранични служби. ”

За да се качи на моста, камионът би трябвало да мине през щателна инспекция. Остава незнайно по какъв начин се е случило това с товар от експлозиви.

Въпреки подробния маршрут и версиите за товара доста специалисти не престават да са уверени, че мащабите на вредите не могат да бъдат породени от гърмеж в камион. Според тях става дума за офанзива от долната част на моста.

Според в. “Комерсант ” по предварителни данни “бомбата е задействана отдалечено, а самите атентатори се намирали наоколо ”. Ставало дума за най-малко два гърмежа и “епицентърът е бил там, където е минавал камионът ”. Седемте цистерни от влака, преминаващ в този миг по успоредния жп мост, са “видимо ударени от откъснати от гърмежа фрагменти от структурата на моста ”.

Още в събота се появиха изказвания, че притежател е младият Самир Юсубов (той твърди, че машината е негова единствено по документи), а карал 51-годишният му чичо Махир Юсубов. Първият е гражданин на Краснодарския край, вторият е роден в Грузия и живее в Русия. Махир Юсубов трансферирал камиона на племенника си след пътно произшествие през януари 2022 година в Татарстан.

Говорител на Европейска комисия съобщи, че не може да се има религия на изказванията на съветските проверяващи служби, че камионът, за който се твърди, че се е взривил в събота на Керченския (Кримския) мост, е тръгнал от България и е минал през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да дойде в региона на Краснодар (Русия).

Знаете каква е достоверността на толкоз доста така наречен следствия в Русия. Не бих дал ни най-малка религия на това, което споделят, добави представителят.

“Суров ” отговор на офанзивите против Русия даде обещание Владимир Путин и от рано сутринта в понеделник стартира да бомбардира основна инфраструктура в огромните украински градове. Като възмездие за гърмежа на Кримския мост през уикенда бяха атакувани електропреносни мрежи и убити цивилни.

Изстреляни са минимум 83 ракети, заяви украинската войска, като половината са свалени, само че другата половина паднали в разнообразни градове в страната. Убити са минимум 11 души, а 60 са ранени.

8 от умрелите са в Киев, където имало най-малко 5 удара. Кметът Виталий Кличко заяви за гърмежи в централния градски регион “Шевченковски ”. Снимки и видеа демонстрираха редица здания в центъра, над които се издига черен дим. Ракети удариха и немското консулство, само че постройката била празна.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски са употребявани както ракети, по този начин и създадени в Иран дронове. Ударени са градовете Днепър и Запорожие в Южна Украйна, северните Харков и Суми, централните Житомир и Виница и даже крайните западни Тернопол и Лвов. Съобщения за детонации има и в Одеса. Някои от тези градове не са били удряни от месеци

“Атаката е доказателство, че Русия е терористична страна. Руснаците не могат да се бият на бойното поле, само че могат да убиват цивилни ”, разяснява в туитър Михайло Подоляк, консултант на президента.

Във всички региони в Украйна бе оповестена въздушна паника. В Киев тя беше анулирана, откакто продължи 5 часа и 37 минути - най-продължителната от началото на войната на 24 февруари. Репортер на ДПА, намиращ се в центъра на украинската столица, заяви, че хората излизат от подземните убежища и по тротоарите още веднъж има пешеходци.

След обстрелите са нанесени съществени вреди по електроразпределителната мрежа и огромен брой електроцентрали в редица украински градове.

Виталий Кличко уточни, че придвижването по всички метролинии в столицата към този момент е възобновено, само че прикани жителите да бъдат бдителни. “Не използвайте кола в града, в случай че не е неотложно ”, написа той в телеграм. “Освен това ви подсещам, че метростанциите също могат да бъдат употребявани за убежища ”, добави Кличко. Той сподели, че в резултат на офанзивите в Киев частично е лимитирано подаването на ток за промишлено ползване и за някои семейства.

В Кривой Рог ще бъдат въведени ограничавания за потреблението на електрическа енергия, а уличното осветление ще бъде частично изключено

Властите на доста места започнаха да изключват асансьорите в постройките за спестовност на електрическата енергия. Те приканиха украинците да лимитират потреблението на ток в пиковите часове от 17 до 22 часа заради провалите на сериозна инфраструктура в страната и довечера да не употребяват електрически нагреватели, бойлери, кухненски електрически печки, прахосмукачки, перални, електрически фурни, кафемашини, съдомиялни машини, климатици, зарядни устройства, компютри, ютии и тв приемници.

Около 90% от Лвов е без електричество - трамваите и тролейбусите не се движат, светофарите не работят, на кръстовищата са сложени регулировчици. В града също по този начин

няма топла вода,

студената вода се обезпечава от аварийното зареждане. Мобилните връзки не работят.

Безразборните офанзиви по гражданска инфраструктура идват единствено 2 дни след гърмежа на моста, свързващ Русия с анексирания от нея Крим. В неделя някогашният съветски президент и зам.-шеф на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев съобщи: “Всички отчети и изводи са направени. Отговорът на Русия на това закононарушение може да бъде единствено директното заличаване на терористите ”.

След обстрела в понеделник Службата за сигурност на Украйна разгласи за търсене Дмитрий Медведев. Съобщението се появи в базата данни на търсените лица на уеб страницата на украинското вътрешно министерство. Бившият съветски президент се търси по член 110, точка 2 (посегателство против териториалната целокупност на Украйна).

Самият Медведев написа в телеграм, че това е само началото

и ще има още офанзиви, като пожела унищожаване на властта в Украйна.

Външният министър в Киев Дмитро Кулеба съобщи, че ударите по украински градове са обезверен опит на Москва да промени хода на войната след серията неуспехи.

“Путин е обезверен поради неуспехите на бойното поле и употребява ракетен тероризъм в опит да промени ритъма на войната в своя изгода ”, разяснява той в туитър.

В деня на офанзивите президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко се договориха за съставяне на взаимна районна група войски.

“Онзи ” камион не е бил у нас

Борисов: Няма по какъв начин да е натоварен тук и да е минал 5 граници с гърмежи

Кремъл всява суматоха, протестира Кирил Петков, БСП пък желае отговори от президента Радев

Камионът нито е влизал, нито е излизал от България. Това сочат данните на Министерство на вътрешните работи, които направили инспекция по товарителницата на тежката машина. Оттам не споделиха по какъв начин са се сдобили с нея.

Вътрешното министерство и ДАНС започнаха свои инспекции на съветските изказвания за българска диря рано сутринта в понеделник.

Този камион се е движил през пет страни маса време. Ясно е, че взривното вещество не е натоварено в България, тъй като

не може да мине границите, ще се самовзриви някъде

Това бе реакцията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов на теорията, че машината, взривила Кримския мост, е тръгнала от нашата страна.

Аз в случай че съм на мястото на съветските служби, по-скоро ще ми е забавно къде е претрупан камионът и каква е повода за гърмежа. Това е значимото, коментира от Стара Загора някогашният министър председател.

Имам неприятен привкус от думата  “българска следа ”,

тъй като и при атентата за папата се говореше за българска диря и самият той сподели след това, че това не е правилно. По време на война всеки гледа да изхвърли напрежението някъде на открито, добави Борисов.

Не сме съгласни с всяването на боязън и суматоха от страна на Кремъл и въвличане на името на България със събитията, свързани с Кримския мост, заяви Кирил Петков.

Призоваваме българските служби и служебното държавно управление незабавно да ревизират този случай и да отхвърлят клеветите на Кремъл за българска връзка с това събитие. Времето е от голяма важност, призова той от името на “Промяната ”.

Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия не разяснява достоверността на тезата, идваща от Москва, и употребява обстановката да насочи със непоколебим звук въпросите към президента.

Президентът Радев би трябвало да даде явен отговор за какво България участва в информацията, изнесена от съветска страна за гърмежа на Кримския мост. Спешно да разпореди на българските служби следствие на случая с камиона, тръгнал от Бургас. В тази възходяща борба да се даде бърз и явен знак и да не се позволява България да бъде въвличана по какъвто и да е метод в спора, настояха от “Позитано ” 20.

Така и тази тематика влезе в подтекста на обтегнатите връзки сред управлението на Българска социалистическа партия и Румен Радев. На пленума си в събота социалистите демонстрираха сходни визии с него, само че по този начин и не одобриха другояче разискваната декларация за войната в Украйна, в която се загатваха и неговите старания за невъвличането на България в спора.

Българска социалистическа партия обаче поддържа позицията на Радев да не подпише декларацията на президентите на 9 европейски страни за ускореното участие на Украйна в НАТО.

В обществените мрежи Александър Симов пък насочи 5 въпроса към президента, като ги завъртя към фотоси в съветски медии, които съгласно изказванията им показвали по какъв начин украински аероплан товари оръжия и муниции на летището в Бургас преди 2 дни.

Ще получим ли пояснение от служебното държавно управление по тематиката и съответни данни за износа на оръжие за Украйна? Ще излезе ли президентът Румен Радев с изказване по този случай, тъй като обстановка като тази не търпи недомлъвки, неяснота и безмълвие? ”, пита журналистът, който този път не съумя да влезе в Народното събрание. “Българските жители заслужават да знаят истината и кой и по какъв начин злоупотребява с тяхното доверие ”, прибавя многозначително социалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР